Yöresel Yemekler Nasıl Yapılır?

Yöresel Yemekler Nasıl Yapılır?

Yöresel yemekler nasıl yapılır? demekten ziyade neden yöresel dendiğini düşünmek daha kolay anlamayı sağlar. Çok basit ve sade olarak yöresel yemekler, bulunduğu yörede var olan malzemelerden doğar. İklim ve coğrafi özellikler gibi insanların alışkanlıkları da yemek ve gıda seçiminde etkilidir. Kutuplarda yaşayan bir insana limonata yapımından bahsetmek yada bilip bilmediğini sormak biraz ilginç olabilir. Doğal olarak onları sıcak tutacak yiyeceklere ihtiyaçları vardır.

Dünyanın değişik coğrafyalarında bin bir çeşit yemek yapılır. Coğrafyada yetişen yiyecekleri kullanmak insanda zamanla o yemeğe adapte olan bir damağa sahip olmasını sağlar.

Kültürün etkisi de yemek konusunda azımsanmayacak kadar çoktur. Örneğin kuru fasulye ve pilav Türk halkının genel itibariyle çok tercih ettiği bir yiyecektir. Kendi yöresinde pek bulunmasa dahi Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerindendir. Öyle ki kuru fasulye pilavı sevmemek Türkler için garipsenen bir durumdur. Örnekleri çoğaltmak mümkündür. İtalyanlar için makarna, Japonlar için pirinç gibi…

Yöresel Yemekler Nasıl Yapılır?

Bu soruyu daha küçük örneklemek gerekirse, ülkemizin çeşitli yörelerinde çok fazla yöresel yemek yapılmaktadır. Ege yöresinde iklime uygun olarak fazlaca yeşil sebze yemeklerinden bulmak mümkünken Doğu Anadolu yöresinde daha çok et ve bakliyat ürünleri kullanılır. Şehirler hatta köyler arasında bile değişiklik gösteren yemek çeşitleri mevcuttur. Edirne köylerinden birinde pirinç böreği yapılırken başka bir köyünde bilen yoktur. Pirinç böreğinin yapıldığı köyde pirinç ekimi yapılır diğerinde ise börülce. İnsan doğal olarak elinde fazla bulunan ürünü maksimum seviyede kullanma eğiliminde olduğu için ondan daha fazla yararlanmanın yollarını arar.

Dünya üzerinde bir yemeğin yapımı her coğrafyaya ve kültüre göre değişiklik gösterir. Kaldı ki hanelerde dahi farklılıklar vardır. Yöresel yemek bulunduğu yerin zenginliğinden beslenir ve o derece geniş bir yemek kültürüne sahip olur.